Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.



lauantai 6. lokakuuta 2012

28+45, siitä se lähti.

Ensimmäisten kukkasipuleiden maahanpanijaisia vietetty torstaina täysin uupuneissa tunnelmissa. Flunssa pukkaa päälle vaikka lotraisin litratolkulla käsidesiä, ja väsymys kaataa sänkyyn kymmeneltä. (Vastapainoksi kyllä herään sitten puoli kuudelta ihan ilman herätyskelloa...)

Tuohon edellisen postauksen kuvahaastemaisemaan upotin 28 sipulin sekoituksen 'Shirley´ä' ja 'Negritaa'. Salaisen puutarhan - näköjään minä nyt sitten kutsun sitä sillä nimellä - keltakirjokanukan alla olevien kellanvihreiden suikeroalpien sekaan painelin 45 jääkurjenmiekkaa (I. danfordiae). Onneksi en ostanut enempää; suikerot olivat juurtuneet niin tanakasti paikoilleen, että olisi pitänyt ryhtyä kunnon kaivuuhommiin, jos olisin halunnut lisää sipuleita.

Tänään jatkoin sitten siitä, mihin torstaina jäin. Sain tilaamani Villi Niityn sipulit, joita aiemmin ostamani oranssinsävyiset tulppaanit olivat odottaneet. Nyt - tai siis keväällä - ne kukkivat Salaisessa puutarhassa pionien välissä. Koska tila oli pieni, siihen tuli pieni istutus:

20 kpl Ballerinaa (appelsiinilta tuoksuva liljatulppaani)
20 kpl triumph-tulppaani Brown Sugaria
10 kpl ehkä liljatulppaania, nimeltään Quest
10 kpl Double Orange Emperoria
18 kpl T. whittalliita (oranssi pienoinen, jolla mainitaan olevan oliivinvihreä keskusta)

Seitsemänkymmentäkahdeksan. Eipä se ihan pieni sitten ollutkaan.

Villi Niityn saaliista seuraavaksi pääsivät maahan T. batalinii 'Bronze Charmit', 27 kpl, ne, joiden vuoksi koko tilauksen tein. Pitäydyinkö vain niissä? Kuten näkyy, en...

Samassa tilauksessa oli (miten ihmeessä???) nimittäin kahta kevätkurjenmiekkaa: 'Purple Gemiä' (21 kpl) ja 'Halkis'-nimistä (14 kpl), jotka heittelin iloisesti sekaisin ja kaivoin kukkapenkkiin, jonka kesällä tein.

Sain tilaukseni mukana kaupanpäällisiksi 18 kpl aivan huikean suloista T. marjolettia. Kuoppasin ne samaan paikkaan papukaijatulppaani Arabian Mystery Parrotin kanssa (10 kpl) ja niiden lähelle mahtavan punaviolettia kerrattua 'Showcasea' ja niinikään kerrattua 'Madonnaa', valkoista vihrein raidoin (20 + 20 kpl). Samassa penkissä ovat vielä ne torstaiset Negritat ja Shirleyt. Näkyvät toivottavasti kuvahaastekuvassa joskus touko-kesäkuun paikkeilla :-)

No oliko siinä jo kaikki? Ehei.

Kymmenen kappaletta narsissi 'Big Gun'ia, valkoinen oranssilla torvella. Sipulit olivat isoja kuin lapsen nyrkit, ja osassa jo muhkeat sivusipulitkin. Sain siis ehkä 14.

Sitten olin jo valumassa voipuneena sisälle, kunnes silmäni osuivat paperipussiin... jossa oli viime jouluiset valkoiset hyasintinsipulit, pikkuruukullinen 'Bridal Crown' -tasetteja, toinen pikkuruukullinen helmililjaa sekä keväällä kuistia koristaneet keltaiset pikkunarsissit, kahdeksan pientä ruukkua. Voi prkl, pääsi jo suusta, en olisi jaksanut kaivaa enää yhtään mitään. Hyasintit (3 kpl) muiden kaveriksi, tasetit (ehkä 5-6 sipulia) kavereidensa joukkoon, helmilijat (varmaan myös kuutisen kpl) terijoensalavan alle täydentämään omaa joukkuettaan ja pikkunarsissit (8 x ehkä kuusi) portinpieleen.

Että niiden kolmensadanviidenkymmenenneljän sipulin on kyllä PARASTA KUKKIA KEVÄÄLLÄ.

Oliko kivaa? Ei ollut. Minun puutarhamasikseni on todella vakavaa luokkaa.

Otin silti muutaman kuvan, kun päivä oli aurinkoinen ja jopa vähän lämmin. Siirsin muutaman kasvin paikasta toiseen: erivärisiä (sininen, valkoinen, vaaleansininen) siperiankurjenmiekkoja, jättipoimulehtiä, punaisia väriminttuja ja valkoisia myskimalvoja.

Sain aikaiseksi istuttaa myös sellaisia kasveja, jotka olin ostanut keväällä. Ihme kyllä, olivat vielä hengissä ruukuissaan. Onneksi Saila vihjaisi, että kannattaa pitää ne varjossa.

Lopuksi tyhjensin muutamia itämättömiä ruukkuja kompostiin ja vein purkit roskiin. Sillä vauhdilla kaatelin myös kolmatta vuotta ilman elonmerkkiä kököttäneen pioninsiemenlokerikon nurin. Onneksi kaadoin sen  nurin, ja onneksi kaadoin sen yhteen lavakauluspenkeistä. Siellä oli juuria!!! Juuria!!! Juuria!!!!!!! Herranjestas, millä kiireellä kääntelin multatöppyrät oikein päin, kaivoin niille kuopat lavakauluksen multaan ja taputtelin ne hellästi kasvamaan edelleen. Että pitää ihmisen olla kärsimätön, puuskahdin Herra Miehelle, joka totesi lakonisesti, että melkein kolme vuotta on kyllä aika kärsivällistä. Ei pioninsiementen kanssa!

Toivottavasti ne eivät suuttuneet, vaan jatkavat kasvamistaan (joskus myös ylöspäin, kiitos).

Yhtään kuvaa en taaskaan saa lisätyksi; tallennustila on täynnä. Yritin pienentää vanhojen tekstien valokuvien kokoa - se auttoi viimeksi - mutta eipä auttanut. Nyt on siis pärjättävä ilman kuvia siihen asti, kunnes keksin, miten muuten asian voi ratkaista kuin rahalla.

15 kommenttia:

Eeviregina kirjoitti...

Minä luulin sekoilevani ison sipulimäärän kanssa, mutta siellä laitettiin paremmaksi!
On meilläkin niitä vielä istuttamatta, samoin joitakin perennoja sekä pensaita. Flunssa jyllää täällä jo kahdeksatta viikkoa, joten on nuutunut olo. Jos en ehdi/jaksa istuttaa, laitan ne multakasaan "väliaikaiseen penkkiin."
Siellä kukki tänä kesänä jo Sarah Bernhardit, kurjenmiekat ja syyshortensiat. Sama missä kukkii, kunhan kukkivat!
Tunnelmallista syksyä ja sateen loppumista toivotaan!

Nettimartta kirjoitti...

Jösses, minkä sipulimäärän ootkin tuupannu multiin. Ittelläni on pari pussia "jotain-sipuleita", kuten huomaat ei haisuakaan mitä.

Kyllä sulla on väriloistoa keväällä tiedossa! Oli hieno päivä puuhastella ulkona pitkästä aikaa.

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Tsekkaa Picasan verkkoalbumista josko voisit poistaa sieltä jotain, auttaa ainakin joksikin aikaa. Tai sitten luot uuden käyttäjätilin ja annat sille käyttöoikeuden tähän blogiin. Näin jossain blogissa neuvottiin.

Geranium kirjoitti...

Aivan hillitön määrä maahanpantavaa, huh! Mulla alkoi ranteita pakottaa jo pelkkä lukukokemus, voin kuvitella, kuinka sua alkoi kypsyttää noin sadan sipulin kohdalla...

Mulla odottaa postissa parikymmentä sipulia ja olen niiden kanssa jo ihan helisemässä, koska en jaksa eikä ole tilaa. Jonnekin ne on vaan työnnettävä, ei auta.

Onneksi olkoon pioninsiementen itämisestä, huippua! Ja miten hienoa, että tosiaan huomasit ne juuret, että olivat sen verran kookkaat.

Oijoi kuule Intopii, on sulla ihanaa kaikkea odotettavissa ensi keväänä ja myöhemminkin. Toivottavasti pääset pian puutarhan puolesta lepäilemään ja voimia keräilemään, talven jälkeen puutarhamasiksesta ei ole kuin hämärä muisto :)

pioni kirjoitti...

Ihanaa kukkaloistoa on teillä tiedossa keväällä!
Mun kukkasipulit edelleen odottavat kavereita, yksi tilaus vielä tulematta. Laitan kaikki sitten kerralla, tai ainakin yritän. Pitää muistaa laittaa heti hanskat käteen ja pyytää miestä kaveriksi, ettei tulis rakkoja kämmeniin niinkuin viime vuonna:)

pirkko kirjoitti...

Onnittelut sipulinpiilotuksista:) Meikällä on kasat edelleen oottamassa. Joko sataa kaataen tai kaadun väsyneenä sänkyyn. Ehkäpä tiistaina, kun olisi vapaapäivä, ehkäpä...

Raakki kirjoitti...

Minua jäi ihmetyttämään tuo tallennustilan täyttyminen.

Kuinka paljon sinulla oikein on kuvia Picasassa?

Katsoin juuri oman tilanteeni ja se näyttää tällaiselta: Käytössä tällä hetkellä 30 Mt (3 %) 1024 Mt:n tallennustilasta.

Ja minulla on siellä jo reilut 2500 kuvaa!

Oletkohan joskus aikaisemmin laittanut sinne pienentämättömiä kuvia?

Muistelen silloin blogia aloittaessani lukeneeni, että alle 800 pixelin kuvat ovat ilmaisia, eikä niitä huomioida ollenkaan tuossa tilankäytössä.

Nyt olen tehnyt kuvani 1200 pixelin levyisiksi ja jos oikein ymmärsin, niin nykyään se kokoraja olisi jo peräti 2048 pixeliä.

Olisiko sitten niin, että jos tilaan on joskus laitettu ilmaista tilaa kuluttavia ylisuuria kuvia, niin se menee johonkin tilankäyttömuistiin, eikä sitä enää saisikaan kovin helposti sieltä poistettua.

Purlina kirjoitti...

Huhhuh, mikä määrä sipuleita! Mulla oli muutaman kymmentä ja niidenkin kanssa alkoi jo vähän tökkiä. Mutta onpahan sulla siellä kaunista katseltavaa sitten keväällä :)

Tiina kirjoitti...

Vaudeville,mitä ihanuuksia olet maahan piilotellut<3 Onpa se mukava sitten keväällä nähdä ne.Mun sipulilaatikot ovat vielä kellarissa,täytyy alkaa niitä urakoida maahan pikapuoliin.Aika monella näkyy nyt olevan ongelmana tuo tilan loppuminen.Mulla tuli "mitta täyteen" joskus keväällä ja ostin silloin lisätilaa,josta en varmaan oo käyttäny kuin murto-osan.

Suvikummun Marja kirjoitti...

Nyt sitten odotamme keväistä kukkaloistoa :)
Minulla ovat sipulit vielä pakkauksissaan, täällä on satanut niin paljon, että ei pysty vielä istuttamaan. Tai uimaan joutuisivat sipulit opettelemaan, jos ne nyt tuonne maahan tökkisi!
Eikä minulla onneksi ole kuin ehkä sata sipulia odottamassa...

intopii kirjoitti...

Eeviregina: kyllä tuo sipulimäärä yllätti minutkin. "Eihän mulla ole kuin muutama pussillinen." You know.

Minäkin sain juuri tänään ihanan syysflunssan, joten komppaan tuntemuksiasi. Toivon kylläkin, ettei ihan kahdeksaa viikkoa tarvitse sairastaa!!

Nettimartta: olihan noita :-D Onneksi tosiaan sää suosi. Olisivat sipuloiset saaneet jäädä edelleen pusseihin, jos aurinko ei olisi paistanut. Maanparannushommat (kauhoin hiekkaa ja hiekoitussoran loppuja savijantan sekaan, että kasveilla olisi edes pieni mahdollisuus selvitä hengissä) olisivat to-del-la-kin jääneet sateessa tekemättä!

Tiina: kiitos vinkistä. Täytyypä kokeilla tuota toista käyttäjätiliä; Picasan kaikki kuvat ovat kiinni tässä blogissa, joten olisi vähän hassua poistella niitä. Ehkä pitää sitäkin kokeilla!

Geranium: eikö ollut aika saavutus puutarhamasista potevalta? Toivottavasti olet oikeassa tuon kevään ihanuuden suhteen!

Pioni, milläs sinä rakot olet käsiisi saanut? Istutuslapiolla? Sipulikairalla? Työn sankari :-D !

Pirkko: huomenna se siis mahdollisesti koittaa sinullakin. Mutta eipä tässä kiire; maa ei ehkä hetkeen vielä jäädy!

Raakki: olet varmasti aivan oikeassa. En ole aikanaan tajunnut pienentää kuvia riittävästi, ja ne ovat syöneet taivaspaikkani Picasassa... Harmittaa!

Purlina: kyllä minä todella toivon, että tämä vaivannäkö tuottaisi iloa keväällä. Muuten saattaa vähän harmittaa...

Tiina: sinullakin on paljon kuvia, kuten minulla. Miten se lisätilan ostaminen käytännössä toimii? Maksetaanko sitä joka kuukausi, kuten Picasan sivuilta päättelisin?

Suvikummun Marja: kyllä kuule minunkin sipulini saavat opetella vähintään kestävyyssukellusta. Piha kun on märkä nyt, ja taatusti märkä keväälläkin. Saa nähdä, miten tässä vielä käy...

R&T kirjoitti...

Pst..itse onnistuin ainakin kiertämään tuon kuvaongelman luomalla itselleni toisen "persoonan" jolla on käyttöoikeus blogiini.

Harrastan itseni huijaamista aktiivisesti. En edes yritä laskea miten monta sipulia ostan syksyn mittaan. Ne vaan ilmestyvät nurkkiin. Nytkin kassi leikkimökissä =viileää/ei sada ja sinne aina ohimennen humpsautan pari uutta pussia kun jossain tarttuu matkaan huomaamatta. sitten niitä ihan yllättyneenä istutan maahan ;)

Täytyyhän kevään kauneus ja loisto taata!

Sitten vain ahkerasti kahvinporot ripotellen pitkin pihaa koko talven ja kevään että pitkäkorvat jättää herkut rauhaan!!!

intopii kirjoitti...

No... R&T... kyllähän minäkin jo mietin, että tulikohan niitä laisinkaan tarpeeksi niitä sipuleita laitetuksi ja onhan tuossakin vielä toooosi kauniita ja aina sitä muutama pieni iiris ainakin jonnekin mahtuu ja voi mahdoton, miten ihania tulppaaneja!!

Mutta vielä en ole ostanut. Ehkä nyt kuitenkin voisi, jos osaisi laittaa kaikki saman tien myös maahan. Enää en laita kolmea ja puolta sataa kerralla.

pioni kirjoitti...

Sipulikairallapa hyvinkin:)

intopii kirjoitti...

Auts, auts. Eipä sitä aina tule ajatelleeksi, että puutarhurinkin työvälineet voivat vaarantaa terveyden :-D